Kan jeg beskytte bildene mine?

Vi har fått spørsmål om det er mulig å beskytte bilder mot høyreklikking.

På en del nettsider er det ikke mulig å høyreklikke bilder og lagre dem lokalt. Denne framgangsmåten gjør det litt vanskeligere å få tak i bildene, men det er faktisk ingen beskyttelse.
Det gir bare en falsk følelse av sikkerhet.

For det første kan du aldri beskytte deg mot at folk bruker knappen Print Scrn på tastaturet (det tas et bilde av det som vises på skjermen), og for det andre laster nettleseren ned all informasjon som vises. Informasjonen lagres i en temp-katalog lokalt på harddisken. Hvis brukeren vil ha bildet, er det bare å gå til temp-katalogen og hente det der.

Det er et java-script som gjør det mulig å fjerne høyreklikkfunksjonen, men det er veldig enkelt å deaktivere java-script via en innstilling i nettleseren. Deretter kan bildet lagres.

Nettleseren Opera ignorerer alle slike script som skal forhindre høyreklikking. Dermed finnes det ytterligere en framgangsmåte for å laste ned bilder fra hjemmesiden.

 

Hva skal jeg gjøre, da?

Det beste er å beskytte bildene med en copyright-tekst, eller å sette et vannmerke på selve bildet.

Rediger bildene i et bilderedigeringsprogram og skriv rett på bildet at det er beskyttet med copyright og at du eier bildet. Deretter laster du opp bildet på hjemmesiden.
På hjemmesiden kan du forklare at det er mulig å kjøpe bildene, at bildene kan brukes etter at man har fått tillatelse eller om det er andre regler som gjelder.

På nettet finnes siden www.pixelrig.com der du kan legge inn vannmerker på bildene.

 

Forhindre høyreklikking

Her er et lite script du kan lime inn på hjemmesiden og som gjør at det ikke er mulig å høyreklikke på bilder.

Forhindre-hoeyreklikk.txt

HUSK! – Det er ingen beskyttelse, bare et irritasjonsmoment for de som vil laste ned bildene. Det gjør det tydelig at du ikke vil at folk skal laste ned bildene dine.

Kopier teksten i filen over og lim den inn i HTML-modus for den siden der du vil at denne regelen skal gjelde. Lim inn teksten nederst i HTML-boksen slik at den ikke ødelegger andre koder.
Les her om hvordan du limer inn HTML-kode.

TIPS! Hvis du vil at dette skal gjelde for alle sidene på hjemmesiden, legger du koden inn i Copyright-feltet! Da legger du det inn på ett sted, men det gjelder for alle sidene.