Lureri på Internett

Internett et det perfekte stedet for alle som vil drive med bedrag og lurendreieri.
Her kan du lese litt om de vanligste formene for lureri.

 

Virusadvarsel

Ofte kommer det e-post med advarsel om et nytt virus som skal være svært farlig. I e-postmeldingen blir du oppfordret til å spre meldingen til alle du kjenner for å advare dem. Dette er sannsynligvis bare oppspinn. Gå ut på Google og søk på viruset. Se hvilke treff du får.

Meningen med meldingen er at så mange som mulig skal sende den videre slik at e-postservere på Internett blir overbelastet.

Det er viktig at du ikke sender meldingen videre. Ikke tenk slik at du vil gjøre det for sikkerhets skyld. Hvis dette hadde vært et riktig virus, hadde antivirusprogrammene allerede fått informasjonen og behandlet den.
Det går langsomt å spre advarsler via e-post, så hvis det er en viktig advarsel, er antivirusprogrammene allerede oppdatert med denne informasjonen.
Men i 99,99 % av tilfellene er dette en luremelding som bare er til for å skape kjedebrev.

Søk på Google og se hvilke treff du får på virusadvarselen.
Gå gjerne inn på www.symantec.com og søk der også. Symantec er et selskap som har spesialisert seg på å bekjempe dataviruser. Her er et avsnitt jeg har tatt fra Symantecs side
(fritt oversatt):

Hva er en virus-hoax? (hoax = skrøne, vits)

Vius-hoax-er er meldinger som nesten alltid sendes via e-post, for å skape et kjedebrev. Følgende punkter er noen av de vanligste formuleringene som brukes i disse virusadvarslene:

  • Hvis du får en e-postmelding med tittelen [e-virus hoax "navn her"], skal du ikke åpne den!
  • Slett meldingen med en gang.
  • Den inneholder [hoax-navn]-viruset.
  • Viruset vil slette alt på din harddisk og [ekstreme og usannsynlige farer oppgis her].
  • Dette viruset ble oppdaget i dag av [kjent organisasjon "navn her"].
  • Videresend denne advarselen til alle du kjenner!

De fleste virus-hoax-ene inneholder formuleringer som likner på disse. Hvis du er usikker på om du har mottatt en ekte virusadvarsel eller om det er en spøk, finner du mer informasjon på Symantecs Security Response online-databas.


Du har vunnet!

Du får en e-postmelding, eller du ser et blinkende felt når du har surfet inn på en hjemmeside, der det står at du har vunnet mye penger, en bil, en reise osv.

Ikke reager på slike meldinger. Det er bare lureri. Det finnes ingen lotterier der du automatisk deltar fordi du har en e-postadresse (eller på grunn av noe annet som oppgis i meldingen). Avsenderne er bare ute etter informasjonen du skal sende inn for å motta gevinsten.

Det samme gjelder for e-post der avsenderen påstår at du har arvet penger av en fjern slektning.

 

Send oss ditt brukernavn og passord

Av og til sendes det ut e-post fra personer/grupper som påstår at de er din bank eller din sms-administratør eller lignende. De vil at du skal sende dem innloggings-ID-en og passordet til kontoen du har hos dem fordi de skal gjøre visse endringer, for eksempel at de skal forbedre sikkerheten.

Regel nummer 1 - OPPGI ALDRI PASSORDET DITT TIL ANDRE!

Dette kalles "phising" eller "nettfiske". Du kan lese mer om dette på Wikipedia.

Din bank, din msn-administratør eller hvem det nå er som er den riktige administratøren for kontoen din, har egne prosedyrer for hvordan de løser dette i systemet i bakgrunnen. De trenger aldri be deg sende dem passordet eller liknende.

 

Vanligste spredningsveien for datavirus

Den vanligste måten en datamaskin smittes av datavirus på, er når brukeren ser på artige Powerpoint-presentasjoner som sendes rundt via e-post, eller andre morsomme filer som du bare må åpne for å se på. Erotikk- og spillsider på nettet, for eksempel pokersider, er også forbundet med stor risiko for datamaskinen.

Pass på at virusbeskyttelsen alltid er oppdatert og at brannmuren alltid er aktivert. Unngå å surfe på tvilsomme hjemmesider og la være å åpne morsomme filer i e-postmeldinger. Da er datamaskinen godt beskyttet.

Her er en side på Wikipedia om datavirus.


Her er en annen bra side fra Symantec:

What is the difference between viruses, worms, and Trojans?