"Vaske" tekster

Her er et lite tips om hvordan du enkelt kan "vaske" tekster.

Ofte finnes teksten du vil bruke på hjemmesiden et annet sted allerede. Den kan ligge i Word eller i et annet program, eller kanskje teksten ligger på en annen hjemmeside (OBS! tenk på loven om opphavsrett (åndsverkloven Wikipedia - åndsverkloven Lovdata)). Når du kopierer teksten, følger det med masse skjulte koder i bakgrunnen. Det er koder som bl.a. angir hvilken skrifttype, størrelse og farge teksten skal ha. Det er bare en liten del av hele bakgrunnskoden som følger med. Kodene i bakgrunnen kan skape problemer og ødelegge når du limer inn teksten på hjemmesiden. Teksten er nemlig tilpasset et helt annet miljø enn din hjemmeside, og derfor er det smart å fjerne bakgrunnskoden før du limer inn teksten på hjemmesiden.

 

Hvordan får jeg ren tekst?

Den enkleste framgangsmåten for å fjerne bakgrunnskoden og få ren tekst, er å lime teksten inn i en TXT-fil først. Et tips er at du alltid har TXT-filen Notepad.txt liggende på skrivebordet. Da har du den alltid tilgjengelig når du skal "vaske" tekster.

Her kommer framgangsmåten i riktig rekkefølge. Det ser kanskje litt vanskeligere ut enn det egentlig er. Når du har gjort det et par ganger, vil du merke at det går veldig enkelt og raskt.

  1. Kopier teksten du vil lime inn på hjemmesiden
  2. Lim inn teksten i en tom TXT-fil (Notepad.txt)
  3. Kopier teksten i TXT-filen
  4. Lim inn teksten på din hjemmeside

Her er tre veldig bra hurtigkommandoer til denne operasjonen:

  Ctrl-A   Merker alt
  Ctrl-C   Kopierer merket tekst
  Ctrl-V   Limer inn det du har kopiert til minnet

 

Kombiner framgangsmåten over med disse hurtigkommandoene, så går det veldig raskt å "vaske" tekst før du limer den inn på hjemmesiden.

Merk teksten du vil bruke, Ctrl-C (for å kopiere den), åpne en tom TXT-fil, Ctrl-V (for å lime den inn), Ctrl-A (for å merke alt i TXT-filen), Ctrl-C (for å kopiere den igjen, men nå som ren tekst), gå til hjemmesiden og trykk Ctrl-V (for å lime inn den rene teksten).


Nå har du teksten på din hjemmeside uten at du har fått med bakgrunnskoden som kan skape problemer.