Mobilvennlig hjemmeside

Klikk på knappen ANNET for å få tilgang til funksjonen MOBILVENNLIG HJEMMESIDE.

Denne funksjonen gjør hjemmesidens mal "responsive", som betyr at den tilpasser seg til oppløsningen av den besøkendes skjerm. Funksjonen endrer ikke innholdet på hjemmesiden, men bare hvordan det er presentert for de besøkende. Du kan fritt velge å aktivere og deaktivere funksjonen til avhengig av hva du foretrekker eller bare teste midlertidig.

 

Hva bør jeg vurdere?

Med en mobil tilpasset hjemmeside som tilpasser seg den besøkendes skjerm som er enda litt høyere krav til innholdet på hjemmesiden for at det skal vises på en god måte for alle besøkende. Følgende beskriver en rekke tips som er gode å følge.

Ta hensyn til besøkende med treg tilbobling

For å virkelig gjøre en mobil hjemmeside tilpasset slik at det er viktig å ikke glemme de besøkende surfer fra mobilen via f.eks en treg 3G-tilkobling. Det er ikke alle som har en konstant tilgang til en rask WiFi eller 4G. Unngå å fylle sidene med mange innebygde bilder som dette tar tid å laste ned og vise på den besøkendes tilkobling er ikke spesielt bra. Hvis du har mange bilder å vise fram så heller bruke en eller flere bildegallerier som disse sidene er laget for å håndtere og vise store mengder bilder.

Vær også forsiktig med sine egne JavaScript som har blitt satt på nettsiden for eksempel vise værmelding, verdensklokke, informasjon om den besøkende, etc. Hva alle disse skriptene gjøre er å be om og hente informasjon fra en tredjepart utenfor oss. Hvis de er treg eller levere innhold som ikke er veldig mobile vennlig som mulig ut av din egen hjemmeside.

Unngå store tabeller med faste bredder

Det hovedsakelig justert og tilpasset den besøkende når responsiv design er brukt, områdets bredde til alt innhold til å passe på en god måte uten å måtte bla siden sidelengs eller zoome ut. Men hvis en av områdets eget innhold har en fast bredde, og kan ikke tilpasses slik at en del av innholdet til å ende opp med delvis utenfor den side, som selvfølgelig ikke ser spesielt bra. Unngå store tabeller med fast bredde, da disse vil dels ligge utenfor på hjemmesiden i mange mobiler som ikke har høy oppløsning skjermer.

To mellomrom er én for mye

For å justere tekst og annet innhold ved hjelp av to mellomrom etter bør alltid unngås i alle typer hjemmesider, men spesielt på hjemmesider som er responsive. Årsaken er at to mellomrom etter opprettelse av en såkalt "non-breaking space". Hva det betyr er en plass som ikke er innpakket. En lang rekke mellomrom kan lage en rad som skyve bort tekster, bilder og til og med deler av selve malen. Dette blir mye mer tydelig på en responsiv hjemmeside når de vises på en smarttelefon med en liten lav skjermoppløsning er ikke så mye plass på bredden tilgjengelig.

En enkel måte å finne rader med mellomrom og tomme avsnitt, er å gå til en side på hjemmesiden, og trykke Ctrl-A (Cmd-A på Mac) på tastaturet for å velge alt innhold. Selv linjer med et mellomrom blir merket og lyser opp i blått. Side innhold kan således raskt kontrolleres om deler av innholdet synes å være lokalisert utenfor arket eller ikke brytes på samme måte som det gjenværende innhold.

Ikke lim noe på hjemmesiden

Ikke lim inn tekst eller annet innhold som er kopiert direkte fra andre hjemmesider eller dokumenter. Det er absolutt en praktisk og tidsbesparende måte å sette inn innhold redigering. Men det kan noen ganger føre til problemer. Bortsett fra det som er merket og kopiert så også følger all formatering og andre kode (instruksjoner) i bakgrunnen. Dette kan i sin tur føre til ulike problemer for enkelte nettlesere som ikke vil være i stand til å vise innholdet på hjemmesiden som det var ment. Derfor er det alltid best å først "vaske" bort all formatering og annen tekst før slutt limt på hjemmesiden. Her kan du lese mer om vaske tekster.

 

Hvordan vet jeg hvordan hjemmesiden ser ut for mine besøkende?

Hvis du ikke har din egen mobil (smarttelefon), men fortsatt ønsker å vite hvordan hjemmesiden ser ut til besøkende når funksjonen på mobil montering brukes, er det en rekke eksterne tjenester for dette som kan være nyttig. Her er to eksempler:

MobileTest

Screenfly

Legg merke til at de tjenestene som disse bare emulerer forskjellige skjermoppløsninger på ordinære mobiler og nettbrett. Hvor hjemmesiden faktisk ser ut på en spesiell mobil bare kan bestemmes ved å bruke nettopp den spesielle mobilenheten. For akkurat som med vanlige datamaskiner kan ulike nettlesere håndtere innhold og funksjoner på hjemmesider litt forskjellig selv om de alle streber etter å overholde alle standarder.